vrijdag 3 maart 2017

Auberginesalade

Een salade met aubergines die je ook koud kan eten. Ideaal voor werkende mensen die er tegen kunnen om twee dagen hetzelfde te eten. Dat spaart tijd uit jong, maar om de twee dagen moeten koken.
Het recept komt uit een kookboek dat we cadeau hebben gekregen en dat eigenlijk nog niet zo veel was opengedaan: Italiaanse lekkernijen van Gabriella Mariotti. De magazine-achtige vorm had daar wellicht veel mee te maken. Maar! De recepten die er in staan zijn dus wel dik in orde. Dit bijgerecht zou klassiek Siciliaans moeten zijn.

Wat?

  • 3 aubergines
  • sap en geraspte schil van 1 citroen (bij gebrek aan onbespoten citroen hebben we geĆ«xperimenteerd met limoenblad)
  • een bosje bladpeterselie
  • olijfolie
  • pijnboompitjes

Hoe?

Snij de aubergine in blokjes van zo’n 3cm. Verhit olijfolie in een pan en bak de aubergines in zo’n 7 minuten gaar. Ik heb ze in drie porties gebakken, anders zou het maar een moessige bedoening worden. Nu waren de aubergineblokjes mooi bruin aan alle kanten. Tijdens het bakken heb ik er een paar limoenblaadjes bijgestoken. Dat was wel subtiel te proeven op het eind, denk ik. Oh, en wees zuinig met de olijfolie. Als je de salade warm eet valt dat niet op, maar koud merk je pas echt hoeveel olie zo’n aubergine opslorpt.
Rooster de pijnboompitten. Dit kan in dezelfde pan. Goed schudden en niet te lang. Die pitten worden rapper zwart dan dat je zou denken. Trek de blaadjes van het potje bladpeterselie en smijt alles met een gepaste hoeveelheid zeezout en peper in een grote kom, bij de aubergines. Besprenkel met het citroensap en roer alles goed om.
Je kan deze schotel warm, koud of lauw eten. Ijskoud is niet zo lekker. Haal hem dus even uit de koelkast alvorens op te dienen.
Eventueel kan je er ook nog kappertjes en olijven bij gooien, maar zo groot was onze honger niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten